Com ha canviat

Els primers habitants de Blanes eren els Ibers i el poblat estava emmurallat. Quan es va començar a produir la romanització Blanes va passar a ser coneguda com Blanda o Blandae. La situació estratègica de la ciutat, entre la desembocadura de la Tordera i la badia natural, va fer que esdevingués un indret estratègic per a l’arribada de mercaderies marítimes i per a la seva redistribució cap a l’interior. Blanda va esdevenir, doncs, un centre polític, econòmic, religiós i administratiu clau en el procés d’estructuració i explotació del territori de la marina selvatana.
Soldats Blanda.
Dibuix del carrer Ample i la Font Gòtica de Blanes a l'èdat mitjana.
Després de la crisi de l’Imperi Romà, la vila va viure diverses incursions dels àrabs a finals del segle VIII. El castell de Blanes, actualment conegut per Castell de Sant Joan,  va tenir diversos successos. Molts dels conflictes que van succeir al llarg dels anys tenen relació amb el port que ja posseïa Blanes. Gràcies a Bernat IV de Cabrera Blanes va tenir canvis arquitectònics i urbanístics, com per exemple l’hospital de pobres Sant Jaume, encara present al municipi el qual fa la funció d’asil públic.
Castell de Sant Joan abans i ara. 
Hospital de Sant Jaume ara. 
Hospital de Sant Jaume abans.










Al llarg del s. XVIII l’economia creix gràcies al comerç marítim i va fer augmentar la seva població. Al s. XIX també hi ha un gran augment en l’activitat marítima, amb un important nombre d’entrades i sortides de vaixells.
Vaixells a la badia de Blanes.
I fou a finals del s. XIX que comença el període Concurs Internacional de focs d’artifici de la Costa Brava amb la davallada de les drassanes i els problemes de la vinya. Les drassanes que eren el principal motor de l’activitat econòmica, gairebé van desaparèixer i es va impulsar la indústria, especialment, la societat anònima de fibres artificial (SAFA), encara present a Blanes.

Es van reformar diverses infraestructures gràcies al creixement de l’economia, i es van començar nous projectes com per exemple el Jardí Botànic i la modernització de la flota pesquera amb el motor d’explosió. Durant la Guerra Civil Blanes va tornar a patir pèrdues, bombardeigs i fam.

Jardí botànic Mar i Murtra a l'actualitat.
Espècies vegetals del jardí botànic Mar i Murtra.
Mirador jardí botànic Mar i Murtra.
Després de la postguerra, cap als anys 50, hi ha dos fenòmens importants: inici del turisme estranger en massa i gran moviment migratori de la resta de la Península, pel creixement del sector de la construcció i del tèxtil vinculats al turisme. Per tant, podem dir que fins a l’actualitat Blanes, tot i tenir sectors com l’agricultura, la pesca i la indústria, l’economia de Blanes és principalment provinent del sector dels serveis.
Port abans de l'ampliació. 

Llotja del port de Blanes. 


Port de Blanes ampliat a l'actualitat.
En el sector agrícola, proper al riu Tordera, trobem grans camps de conreu dels quals els agricultors venen la fruita i la verdura al Passeig de Dintre de dilluns a dissabte pel matí. També trobem el port recentment ampliat on hi ha la Llotja on es fa la venda a l’engrós de peix. I la SAFA indústria tèxtil, que tot i haver anat reduint la seva superfície, encara és una font d’ingressos econòmics i ha estat al llarg dels anys una corrent de moviments migratoris. 


Indústria S.A.F.A., actualment coneguda com a Rhodia.
Delta del riu Tordera.












En el sector de serveis, la ciutat ha evolucionat i actualment hi ha moltes botigues a la zona del centre, i diversos hotels propers a la platja, al barri dels Pins. A més, com hem mencionat abans, els focs d'artifici encara hi són presents i ja van per la seva 43ª edició, es celebren al Juliol per la festa major de Santa Anna i atrau a molta gent de diversos punts de Catalunya.

Tot seguit us adjuntem un vídeo on s'explica com ha canviat Blanes. Per veure'l feu clic aquí

Mercat de la fruita i la verdura, Passeig de Dintre de Blanes. 
Focs de Blanes.
Passeig de S'Abanell de Blanes, barri dels Pins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada