De què vivim

Antigament, Blanes vivia sobretot de l'agricultura i la pesca, sector primari. A finals del XIX, amb l’arribada de la revolució industrial, es crea la S.A.F.A. (Societat Anònima de Fibres Artificials) que es convertirà en un dels principals motors econòmics i de moviments migratoris, tot i que la pesca continuarà sent-hi present i creixent. 

Actualment, amb l’arribada del turisme estranger en massa, Blanes és un poble turístic, per tant, s'han anat desenvolupant diversos comerços i infraestructures per la acollida del turisme. El municipi disposa de càmpings, hotels i d’altres serveis dedicats al sector dels serveis. 


Tot i que no sempre la població ha estat creixent en nombre d'habitants sinó que, també hi ha hagut èpoques on ha disminuït el seu nombre, actualment gràcies al creixement al llarg dels anys dels diversos sectors, el primari, secundari i terciari, la població ha anat evolucionant i creixent tant en nombre d'habitants, com la seva economia i superfície construïda.


A continuació, mostrem la quantitat de població de Blanes 2012  i la quantitat de procedència estrangera i espanyola en comparativa amb el de la seva comarca, la Selva. 


Població a Blanes.
El gràfic següent mostra els diferents sectors que es treballen al poble, com podeu comprovar el principal sector que predomina ara és el sector dels serveis i la construcció, tot i això, encara trobem la indústria que continua influenciant, i una petita part en comparació amb els altres d'agricultura i pesca. 

La següent taula mostra els tipus i la quantitat d'allotjaments turístics que hi ha a Blanes, La Selva i a Catalunya, i quina quantitat de places hi ha. Com podem observar el que predomina a Blanes són els càmpings i els hotels, i el que escasseja establiments dedicats al turisme rural. 




A continuació us mostrem els saldo de migracions internes i externes que va patir Blanes l’any 2012 en relació amb la comarca de la Selva.



Migracions internes.

Blanes ha augmentat la més seva població amb majors moviments migratoris de Catalunya, que no pas de la resta d'Espanya. En canvi, la Selva en total ha patit pèrdues de població tant de dintre Catalunya com de la resta d'Espanya. Per tant, podem dir que tot i aquesta negativa general de la Selva, Blanes ha augmentat la seva població.


El següent gràfic veiem les immigracions externes de Blanes i la Selva. Podem comprovar que la major influència de població que ha arribat a Blanes és procedent de la resta del món i una petita part de la Unió Europea que al gràfic és casi imperceptible. En el cas de la Selva es repeteix el fenomen tot i que és més quantitatiu i visible que no pas Blanes. 

Immigracions externes.

Per finalitzar, un cop enumerat el número de població, observar la influència de les seves procedències i comprovar quin és el sector que predomina al municipi, observarem la quantitat d'atur que hi ha segons el seu sector. Sembla que les dades siguin contradictòries, ja que hem mencionat anteriorment que el sector que predomina a Blanes és el dels serveis i el de la construcció, tot i això hem de ser conscients de la situació actual a tota Espanya. El sector dels serveis i de la construcció al ser el més quantitatiu és per tant el que més atur pateix.

Si ens fixem en l'atur per sexe observem que tot i ser quasi en equivalents, hi ha més quantitat d'homes a l'atur que no pas dones. 


Dades extretes de l'IDESCAT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada